Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan Türk Mutfağı haftası Zafer Meydanı’nda yapılan çeşitli etkinliklerle kutlandı
Düzenlenen programa Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Nurullah Okumuş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
‘MUTFAĞIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEĞE AKTARAN BİR BOYUT TAŞIYOR’
Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, “Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden atalarımızın beraberinde Türk mutfağını ve kültürünü getirdiğini görüyoruz. Anadolu’da Selçuklu ile beraber şekillendiğini ama hüküm sürdüğü topraklarda etkili olduğunu görüyoruz. Zengin bir kültüre sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Çocukluğumuzda büyüklerimiz sofraya oturulduğu zaman besmele ile başlayın, sağ eliniz ile yiyin, kendi önünüzden alın diye biz söylerlerdi. Annelerimiz bir çorba hazırladığında komşuya da götür derdi. Bizim mutfağımız aynı zamanda kültürümüzü, kardeşliğimizi aynı toplumsal yapıyı omuz omuza verişimizi de öne çıkarıyor. Dolayısıyla mutfak sadece yöresel tatları değil, aynı zamanda birliğimizi sosyolojik yapı olarak güçlü olduğumuzu da ortaya koyan ve kültürümüzü geleceğe aktaran bir boyut taşıyor” dedi.
‘AFYONKARAHİSAR’IN YÖRESEL ÜRÜNLERİNİ DUYURMAYA VE TANITMAYA GAYRET SARF EDİYORUZ’
Afyonkarahisar’ın yöresel ürünlerini, lezzetlerini tüm Türkiye’ye duyurmaya ve tanıtmaya gayret sarf ettiklerini belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise konuşmasında, “2019 yılında göreve geldiğimiz andan itibaren Afyonkarahisar’ın 100’ün üzerinde yöresel ürünü vardı. Bunları tescilletmek için müracaatlarımız oldu ve 39 tanesini tescillettik. Diğerlerinin de müracaatları peyderpey devam ediyor. 2019 yılı 31 Ekim itibariyle UNESCO tarafından Dünya’da o zaman 36 il vardı, ülkemizde 3’üncü il olarak gastronomi şehri ilan edildik. Şu anda UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilen il sayısı 49’a yükseldi. Afyonkarahisar gerçekten yolların kesiştiği turizmin, tarihin, termalin ve sporun başkenti olma yolunda hızla ilerlemekte. Gastronomide de 115 yıllık bir tarihi konağı, gastronomi konağına çevirdik. Belediyemizdeki kültür müdürümüz vasıtasıyla gastronomi mutfağı, gastronomi müzesi oluşturduk. Gastronomi sokağı inşaatımız hızla devam etmekte. Kısaca Afyonkarahisar’ın yöresel ürünlerini, lezzetlerini tüm Türkiye’ye duyurmaya ve tanıtmaya gayret sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘DÜNYA’NIN HER YERİNDE TÜRK MUTFAĞININ ETKİSİNİ GÖRMEK MÜMKÜN’
Vali Kübra Güran Yiğitbaşı da Türk Mutfağı haftasında düzenlenen programdaki konuşmasında şu ifadelere verdi: “Anadolu’da ki binlerce yıllık kültürün, tarihin Türk mutfağında yer ettiğini söyleyebiliriz. Aslında Türk milletinin temasa geçtiği Dünya’nın her yerinde Türk mutfağının etkisini görmek mümkün. Türk mutfağının zenginliğini, binlerce yıllık damıtılmış lezzetleri kendi mutfağımız, kendi tabağımızda görmek mümkün. Dünya’da Amerikan fast-food kültürünün bu kadar yoğunlaştığı dönemde bu etkinlikler kendi önemini ve değerini bir kez daha bizlere hissettiriyor. Türkiye’de gastronomi şehirlerinden birisi olarak aynı zamanda üniversitede gastronomi alanında akademik anlamda öğrenciler ve uzmanlar yetiştiren şehir olarak biz bu kültürün büyük bir güçle ve coşkuyla tüm dünyaya anlatılmasına, aktarılmasına vesile olmaya tüm gücümüzle gayret edeceğiz. Gastronomi sadece mutfaktan ibaret değil. Ülkeler kendi tanıtımları için gastro turizme, gastro diplomasiye önem veriyorlar. Biz de bu gücü kullanarak şehrimizde gerçekleştirdiğimiz festivaller aracılığıyla, müzelerimiz, gastronomi sokağımız aracılığıyla aynı zamanda Milli Eğitim Bakanımızı Mahmut Özer’in şehrimize geldiklerinde buraya bir gastronomi enstitüsü açalım demesi üzerine enstitümüzü kurarak buna da hız verme yoluyla bu kültürün, bu değerlerin takipçisi olacağız.” Buğra Avşar