Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu, Helpmatik Akademi ve Kanal Ekonomi işbirliğinde, video konferans aracılığıyla “KOBİ’ler Dijitalleşiyor Türkiye Kazanıyor” başlıklı toplantı düzenlendi.
Toplantıda, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü SerteserAfyonkarahisar ekonomisi hakkında ayrıntılı bilgi verirken, Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ve Tempo Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Murat Akar, bilgi ve tecrübelerini aktardı.
Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak tarafından yönetilen toplantıda ilk konuşmayı ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser gerçekleştirdi. Serteser, “Dünyamız, 2020 yılının başından itibaren, yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla daha önce alışık olmadığı gelişmelere, üretim yöntemlerine ve toplantı usullerine şahit oluyor. Bugün düzenlenen toplantı gibi, bizim Meclis ve Yönetim Kurulu toplantılarımız, eğitimlerimiz, Meslek Komitelerimiz’in toplantıları da video konferans yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Odamız, bu süreçte TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almıştır. Bugünkü toplantının konusu olan dijitalleşme, her sektörde çok önemlidir. Bu son yaşanan pandemi sürecinin de dijitalleşmeyi hızlandırdığını düşünüyorum. Biz de bunun dışında kalamayız. Bunun dışında kalırsak sistemin çok dışında kalmış oluruz ve geride kalırız” dedi.
PANDEMİNİN ETKİSİNDEN HIZLI KURTULACAĞIZ
Afyonkarahisar’da Kovid-19 salgınına rağmen işletmelerin ayakta durduğunu belirten Serteser, “İşyerlerimiz, hem esnek çalışma modeli ile tanıştı; hem de kısa çalışma ödeneğinden yararlanarak işçiyi, emekçiyi de mağdur etmeme ve üretimi devam ettirme gayreti gösterdi. Bu gayret, bugün de devam ediyor. Afyonkarahisar’da, 2020 yılında Kovid-19 salgını dolayısıyla ihracat konusunda düşüş yaşandı. Ancak genel olarak ilimiz bu noktada çok fazla etkilenmedi. Bu, ilimizin pandemi etkilerinden hızlıca kurtulabileceğine yönelik bir ipucu vermektedir” ifadelerini kullandı.
DOĞALTAŞ İLK SIRADA
Serteser, Afyonkarahisar’ın ihracat performansında öne çıkan sektörler hakkında da açıklama yaparak “Mermer denilince akla ilk olarak gelen il olan Afyonkarahisar, 2019 yılında 363 milyon 664 bin dolarlık ihracata imza atarken, 2020 yılında 323 milyon 437 bin dolarlık ihracat yaptı. İhracatımızın lokomotif sektörü, çoğunluğu doğaltaş olan madencilik ürünleridir. İhraç kayıtlı satışlarla bu ihracatımız 400-450 milyon dolara çıkmaktadır.Madencilik ürünlerinde 2020 yılını 200 milyon 482 bin dolarlık ihracat ile kapattık. Bu sektörde 2019 yılı ihracatımız ise 205 milyon 631 bin dolardı. Doğaltaş sektörümüz en az kayıpla bu pandemi sürecini atlatıyor. Blok mermer ihracatında azalma var, işlenmiş, katma değerli ürünlerin ihracatında artış var. Bu sektörün önemli pazarlarından olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin pandemi dolayısıyla uzun süre kapalı olmasını göz önünde bulundurduğumuzda, madencilik sektörünün ihracatında yaşanan 2,5’luk bir kaybın telafi edilebilir olduğunu görüyoruz. Pandemidensonra hem blok bazında, hem de katma değerli ürünler bazında doğaltaş sektörünün yıldızı parlayacaktır. Bu sektörün birçok sorunu var, birçok desteğe ihtiyacı var. Madencilik sektörü, cari açığın kapanmasında doğrudan rol alan bir sektör, bu nedenle önümüzdeki dönem daha fazla desteğin verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
DİJİTALLEŞME YAYGINLAŞACAK
Tempo Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Murat Akar da konuşmasında, dijitalleşmenin yaygınlaşması için yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Akar, “Sanayi Devrimi’nin önde gelen ülkeleri arasında olamadık ama dijitalleşme döneminin önde gelen ülkelerinden birisi olabiliriz. Girişimcilik ruhuna sahip bir milletiz. Pandemi sürecinde ben Avrupa’daki firmaların ne adım atacaklarını bulamadıklarını görürken, Türkiye’deki insanların bütün krizlerden çok hızlı, pratik bir şekilde çözüm bularak krizden çıktığını görüyorum. Biz Tempo olarak Türkiye’deki en küçük KOBİ’yi, en küçük yerel işletmeyi bile dijitalleştirmek için yola çıktık. Bunun için bir organizasyon kurduk. Biz Afyonkarahisar’dan başlayarak KOBİ’lere ulaşmak onların kendi maliyetlerini azaltacak, iç süreçlerini iyileştirecekleri şekilde, yeni pazarlara ulaşacakları şekilde onlara dijitalleşme noktasında Helpmatik aracılığıyla destek olmak istiyoruz. Onları dünyaya entegre etmek istiyoruz. Bu noktada biz geç kalırsak, başkalarının da bizim pazarlarımıza girmesi riskini de göz önünde bulundurmamız lazım. Dolayısıyla hem fırsatları hem de riskleri görerek, kendimizi bu dünyalara hazırlayalım” dedi.
Programda Türkiye İhracatçılar Meclisi Doğaltaş Maden Sektörü Konsey Başkanı ve TEMMER Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Sera Konstrüksiyon Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği ile Kozanlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kozan, Kozanlar Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kozan ve Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı Ali Kahyaoğlu da söz alarak görüşlerini dile getirdi.