Afyonkarahisar’da merkez Dumlupınar Mahallesi’nde bulunan Şemsettin Karahisari Ortaokulu’nun kullandığı bahçede 10 ay önce yaşanan olay hala aydınlanmadı. Kar topu oynarken vücutlarında yanıklar oluşan öğrencilerin nasıl bu şekilde yaralandığı aydınlığa kavuşmadı. Yüz yüze eğitimin başladığı şu günlerde okul yönetimin nasıl tedbirler aldığı ise merak konusu.
Tarihler 10 Ocak 2020’yi gösterdiğinde Afyonkarahisar Merkez Dumlupınar Mahallesinde bulunan Şemsettin Karahisari Ortaokulu’ndan gelen haber herkesi derinden üzdü. Okul bahçesinde kar topu oynayan çocuklar vücutlarında oluşan yanıklarla neye uğradığını şaşırdı. Çocuklar yaralı, aileler üzgün, okul idaresi suskun, kamuoyu derin bir merak içerisindeydi.
Vücutlarında yanıklar oluşan 2 öğrenciye plastik cerrahi ameliyatı yapılmış, kendi vücutlarından alınan dokular, yanık olan bölgelere nakledilmişti. Olay sonrası bazı veliler şikâyetçi olurken bazıları ise şikâyetlerini geri adlı. Olayın üzerinden 10 ay geçmesine rağmen yaşananlara ilişkin sır perdesi hala aralanmadı.
VELİLER GÖRDÜKLERİNİ ANLATMIŞTI
O dönemde basına yansıyan gelişmelerde bazı veliler okul bahçesinde oynayan bir çocuk bahçede bulunan su birikintisine ayağı kayarak düştü. Düşme sonrası bir çocuğun kalçasında ve çeşitli yerlerinde bir anda yanma meydana gelirken, diğer öğrencilerin de su sıçraması sonucu vücutlarında çeşitli yanıklar oluştu iddiasında bulunurken, bazı veliler ise durumun 112 acil servis ekiplerine bildirildiği sırada okul görevlileri tarafından öğrencilerin yanmasına neden olan ve içerisinde ne olduğu bilinmeyen su birikintisi mazgallar aracılığıyla bahçeden temizlendi.
OKUL YÖNETİMİ SAĞLIK YÖNÜNDEN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIYOR MU?
O gün ne olduğu dair sır perdesi hala aralanmadı. Bahçeye kimyasal ilaç mı dökülmüştü ve temizlenmesi unutulmuş muydu? Yoksa okul yönetimi öğrenci sağlığını hiçe mi saymıştı? Olayla ilgili soruşturmanın ne olduğu akıllarda soru işareti bırakırken yüz yüze eğitimin başladığı şu günlerde okul yönetimin aldığı tedbirler bir taraftan merak edilirken diğer taraftan da endişe uyandırıyor. Yeni bir skandalın yaşanmayacağının garantisi var mı merak ediliyor.
OKUL YÖNETİMİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR MU?
Dün başlayan eğitim öğretim süreci Okul yönetimi sağlık yönünden gerekli tedbirleri alıyor mu? Okulda ders gören öğrencilerin ailelerin içi rahat mı? Sorularını akıllara getirdi. Sorularına yanıt aramak üzere okula giden Hisar Gazetesi muhabirlerinin okul içerisinden ve dışarısından görüntü almasına izin verilmedi. Okul yönetiminin, dış kapı giriş çıkışında bulunan güvenliklere de“ okula kimseyi almıyorsun, ziyaretçi veya gazeteci kim olursa olsun” talimatı vermesi okulda ne saklıyorsunuz? Sorularını beraberinde getirdi. Tekrar şu soruyu sormakta fayda var, okul yönetimi görevini yerine ne kadar getiriyor? 10 ay önce yaşanan olay neden hala aydınlanmadı? Tüm bu sorular yanıt bekliyor.
Ocak ayında yaşanan olayla ilgili kurumlar da aşağıdaki açıklamaları yapmıştı.
HANGİ KURUMLAR NE DEMİŞTİ
AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ: “Oluşan yanık vakaları kimyasal yanık kapsamına girmekte olup, belediyemizin çalışmaları ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Konunun aydınlatılmasına yönelik çalışmalar AFAD ekipleri tarafından yürütülmektedir. Afyonkarahisar Belediyesi olarak konunun takipçisi olacağız.”
AFYONKARAHİSAR SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ (AFSÜ) : Tedavileri sürüyor. Çocukların sağlık durumunun iyi. Gün içerisinde taburcu edilecekler.
AFET VE ACİL DURUM (AFAD) İL MÜDÜRLÜĞÜ : GDA2, NEB223, RAİD-M100 ve Polimaster pm1401 K-3 cihazlarıyla yapılan ölçümde herhangi bir kimyasal ya da radyolojik bulguya rastlanılmamıştır. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi acil serviste bulunan 1 öğrenci ve AFSÜ’de bulunan 2 öğrenci üzerinde yapılan ölçümlerde de herhangi bir kimyasal ya da radyolojik bulguya rastlanılmamıştır.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ VE AKUT ANTALYA BİRİM SORUMLUSU PROFESYONEL DAĞCI YILMAZ SEVGÜL: “Böyle bir vaka ile hiç karşılaşmadım. Bu soğuktan ya da kardan kaynaklı bir yanma değil. Karın ya da sulu karın içine yoğun tuz karışmış ise bu tür bir reaksiyon vermiş olabilir. Buz ve tuz karıştığında yanıcı bir etkisi olduğunu biliyoruz. Hatta son zamanlarda oyunu da var. Karda 5- 10 dakika oynamayla böyle bir şey olamaz. Mutlaka oynadıkların karın ya da suyun için bir karışım var. Bu kar yanığı değildi. Kar ve buzdan dolayı kaba ette, kalçada böyle bir yanık olamaz. Burada buzlanmayı önlemek için kullanılan tuz ya da solüsyonun etkisiyle bu yanık olmuş olabilir. Dağcılar eksi 40- 50 derecede tırmanışlar yapıyor. Ben kendim, Everest’te eksi 60 derece tırmanış yaptım. Böyle bir şeyle karşılaşmadım. Dolayısıyla buradaki kar veya soğuk yanığı olamaz. Kimyasal madde bulgusu araştırılmalı. Fotoğraflardaki görüntü kimyasal yanmaya işaret ediyor”
“Karayollarında kullanılan tuz insan vücudunda herhangi bir yanığa yol açmaz. Bunu saatlerce de elinizde bekletseniz herhangi bir etkisi olmaz. Ancak vücutta açık bir yara varsa o zaman bir etki yapar. Dolayısıyla bu öğrencilerdeki yanıklar tuzdan kaynaklı olamaz. Olsa olsa kimyasal madde yanığıdır.” HİSAR