Tüm dünyayı saran korona virüs salgınında küçük esnaf ve diğer işletmeleri zor günler geçiriyor. Birçok esnaf ve vatandaşı yakından ilgilendiren düğün ve sünnet törenleri de kafalarda soru işaretine neden oldu. Vatandaş tedbirler doğrultusunda “düğünümüzü yaparız ile ileri tarihe erteleyelim” cevapları arasında gel git yaşıyor durumda. Küçük esnaflarda bu belirsizlikten dolayı çıkmaza girdi, çoğu esnaf kepenk kapattı.
Evlilik hayali kuran çiftlerin önüne geçen korona virüs, düğün sezonlarında birçok sektörü de olumsuz yönde etkiledi. Elbise mağazaları, mobilyacılar, sarraflar, müzisyenler, çiçekçiler gibi birçok meslek sahiplerinin zor günler geçirdiği dönemde, kontrollü sosyal hayata geçilme süreciyle düğün salonlarında 1 Temmuz dan itibaren mesafeli ve maskeli olarak düğünler tekrar yapılmaya başladı. Lakin vakalarda son günlerdeki artış sebebi düğün salonlarının bazı bölgelerde kapanması ve 1 saat süreyle yapılacak olması esnafı pek memnun etmedi.
Afyonkarahisar Düğün ve toplantı salonları İşletme derneği başkanlığı tarafından düğün salonlarına gelen tekrar kısıtlamalar ile ilgili açıklama yapmıştı.Düğün için öncelikli olmazsa olmaz gelinlik ve damatlık satışı yapan işletmelerde dert yanar durumda. Gelinlik ve sünnet kıyafetleri satışı yapan işletmeci İsmail Çiğdem geçen yıllara oranla 3 kat satışların azaldığını, esnafın durumunun kötü olduğunu söyledi. Çiğdem “Mart ayından bu yana işler zaten kendini gösteremedi, geçen yılın sezonuyla bu yılın sezonu yaklaşık 3’te 1 geriye çekti. Geçen yıl bu yılın 3 katını yaptık, bu yıl iş yok. Pandemi bizi kötü etkiledi, kış sezonu geri döndü, bu sene esnafın işi çok kötü. Merakla düğünlere gelecek serbestliği gözlemler olduk” ifadelerini kullandı.
“BELLİ BİR SÜRE SERBESTLİK GELMESİ LAZIM”
Mart ayından itibaren pandemi sürecinde zor günler geçiren esnaflar aşının bulunup normalliğe dönüleceği günü bekliyor. Düğün salonlarına gelen kısıtlama ve yasaklar doğrultusunda esnafların işi daha da zorlaştı. Esnafın biraz rahatlaması için belli bir süre düğünlere serbestlik gelmesi gerektiğini söyleyen Çiğdem “Süreçte en çok etkilenen küçük esnaf oldu. Çoğu iş yeri kepenk kapattı, ekonomik ve psikolojik yönden çarkını döndüremez oldu. Ülke ve il ekonomisine önemli katkı sağlayan esnafların biraz rahatlaması lazım. Devletin buna el atması gerekli, iş yapabilmek için devletin tekrar 1-2 ay süre zarfında düğün ve sünnet törenlerini serbestlemesi gerekli. Esnafı destekleme açısından düğünler önemli rol oynuyor, ayrıca esnafta biraz nefes alsın diğer türlü esnafın hali bu saatten sonra çok kötü, ödemeler geldi, vadesi geçen krediler işletmecilerin belini bükmüş durumda. Şuan sezonun içindeyiz ama hiç kimseler yok” şeklinde konuştu.
“DENETLEMELERLE DÜĞÜN YAPILSIN”
Kontrollü sosyal hayata geçilmesinden bu yana sosyal mesafe, maske kullanımı ve el temizliği zorunlu hale getirildi. Yeni tedbirler doğrultusunda araç içlerinde dezenfekte ve maske kullanımı gibi kurallarda getirildi. Konuyla ilgili konuşan Çiğdem “tedbirler alınsın, düğünlerde tedbir olayı yok deniyor, tedbir alma konusunda devlet yardımcı olsun, bir düğün yapıldığında ekip yönlendirilip gözetleme halinde düğün yapılsın. Diğer türlü düğün açılmaz ise esnaf daha da kötüye gidecek” dedi.
“FİYATLAR ASGARİ, TEDBİRLER AZAMİ”
Düğünler için olmazsa olmaz gelinlik fiyatları da ortalama fiyatla alıcısını arıyor. Günümüz pandemi sürecinde ise çarşı esnafları tedbirlere azami olarak uygular durumda. Çiğdem “Gelinlik fiyatları ortalama 1500 ile 3500 lira arasında değişiyor. Zaten bunun üzerine çıktığı zaman halkın işi de zor bütçe uymadığı için geri kaçıyor. Pandemi tedbirlerine olması gerektiği gibi uyguluyoruz. Çevre esnaflarda aynı şekilde, mümkün olduğu kadar maskesiz müşteri almıyoruz, dezenfektan cihazımız var, kabine sadece bayan eleman girecek şekilde alıyoruz, başka kimseyi almıyoruz. Mümkün olduğu kadar erkekleri dışarıda, bayanları içeriye alıyoruz. Sosyal mesafeyi uyarıcı tabela ve yazılarımız da mevcut” dedi.
“SÜNNETLERİN ÇOĞU ERTELENDİ”
Aynı zamanda sünnetlik satışı da yapan işletmeci İsmail Çiğdem “bu sene sünnetlerin yüzde 90’ ı iptal oldu, ileri tarihe ertelendi. Sünnetlik kıyafetler şu süreçte hiç satılmıyor desek yanlış olmaz” diyerek sözlerini tamamladı.