BELEDİYE BAŞKANININ DESTEKLEME SÖZÜ
Tugan, eski Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde hazırlanan projede geniş yollar, yeşil alanlar ve modern yüksek katlı binaların öngörüldüğünü, ancak bu sürecin hayata geçirilemediğini söyledi. Bunun ardından, 30 Aralık 2020’de TOKİ’nin alt birimi olan GEDAŞ ve belediye yetkililerinin katılımıyla yapılan toplantıda açıklanan fiyatların büyük bir hayal kırıklığına yol açtığını belirtti.
FİYAT ARTIŞLARI MAĞDURİYETİ DERİNLEŞTİRDİ
Toplantıda belirlenen fiyatların enflasyonun da etkisiyle daha da trajik bir hal aldığını ifade eden Tugan, “Örneğin, 100 m² arsaya 40 bin TL ile 175 bin TL arasında fiyat biçilmiş ve TOKİ’nin yapacağı konutlar %40 indirimi ile 310 bin TL’den satılacağı duyurulmuştur. Bu da, indirimli fiyatın 500 bin TL olduğu anlamına gelir. O dönemde Karaman Mahallesi’nde 250 bin TL’ye satılan dairelerle kıyaslandığında, hak sahiplerine 270 bin TL ödeme yükü getirilmesi büyük bir adaletsizliktir” dedi.
HAK SAHİPLERİNE ADİL BİR ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Tugan, bugün geldiği noktada hak sahiplerinin taleplerinin değişmediğini vurguladı ve şu talepleri sıraladı:
- Mecidiye Mahallesi’nde yeni apartmanlardan oluşan bölgenin riskli alan statüsünden çıkarılması,
- Mısri Camii ve İmaret Camii çevresindeki dönüşümün, hak sahipleri mağdur edilmeden bir an önce başlatılması.
ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI
Kentsel dönüşüm sürecinin adil bir şekilde ilerleyebilmesi için önerilerini de paylaşan Tugan, ana caddelerde arsa büyüklüğüne göre iş yeri, arka sokaklarda ise daire verilmesini ve hak sahiplerinden ek ödeme talep edilmemesini istedi. Ayrıca, oluşturulacak rezerv alanların merkezi konumda olması gerektiğini belirtti.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURİYET YARATMAMALI”
Tugan, açıklamasında kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını, ancak mağduriyet yaratan projeye karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, yerel seçimler öncesinde tüm siyasi parti temsilcilerine bu durumu ilettiklerini söyledi. Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın da seçim öncesindeki desteğiyle hak sahiplerinin yanında durarak Kentsel Dönüşüm Birimi’ni kurarak süreci hızlandırdığını belirtti.
BELEDİYE’YE ONAY ENGELİ
Ancak, Tugan, edindikleri bilgilere göre, kentsel dönüşüm sürecinin Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütülebilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay alınması gerektiğini ve bakanlığın henüz gerekli yetki devrini gerçekleştirmediğini söyledi. Belediye, sürecin hızlanması için gerekli yazışmaları yapmış olsa da, bakanlık onay verene kadar projelerin hayata geçirilemeyeceğini ifade etti.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ŞEHİR EKONOMİSİNE KATKISI
Afyonkarahisar’daki kentsel dönüşüm alanlarının şehrin tam merkezinde yer aldığına dikkat çeken Tugan, bu sürecin sadece hak sahiplerini değil, şehrin turizmini, ekonomisini ve sosyal yapısını da doğrudan etkileyeceğini söyledi. Tugan, Valilik, Milletvekilleri ve Belediye Başkanlığı öncülüğünde bir heyet oluşturulması gerektiğini belirterek, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının da sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HAK SAHİPLERİ MAĞDUR EDİLMEDEN BAŞLATILMALI
Son olarak, Tugan, kentsel dönüşüm sürecinin hak sahipleri mağdur edilmeden bir an önce başlatılması gerektiğini belirterek, tüm yetkililere çağrıda bulundu.