• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
İştah kabartan lezzetin  mimarı: Köfteci İrfan Usta

İştah kabartan lezzetin mimarı: Köfteci İrfan Usta

Afyonkarahisar’da köfteciliği aile mesleği olarak yapan meşhur köfteci İrfan Usta ve ailesi, yaklaşık 80 yıldır bu şehre hizmet ediyorlar. Şehir dışından da birçok müşterisi olan Köfteci İrfan’ın dükkanında yıllardır uzun kuyruklar oluşuyor.

Gastronomi şehri Afyonkarahisar’da meşhur lezzetlerin restoranlarda ve lokantalarda müşterilere sunumu giderek artıyor. Şehre gelen turistlerin sayısının da gün geçtikçe artması sebebiyle özellikle Afyonkarahisar’ın meşhur tatları ülke genelinde dikkat çekmeye devam ediyor. En lüks restoranından sokak lezzetlerine kadar tatları damakta kalan yöresel yemeklerin adresi, Türkiye’nin kavşağı konumunda bulunan Afyonkarahisar olarak kabul ediliyor. Şehrin en meşhur köftecilerinden olan İrfan Arpaözü da hem Afyonkarahisarlıların hem de şehir dışından gelen misafirlerin en uğrak yerlerinden birisi durumunda. Yaklaşık 80 yıldır aile köftecisi olarak kuşaktan kuşağa bu mesleği sürdüren Köfteci İrfan ve ailesi, aynı isimle işlettiği dükkanında müşterilerine adeta köfte ekmek yetiştiremiyorlar. Dükkan önünde bu iştah kabartıcı lezzeti tatmak isteyen müşteriler yıllardır uzun kuyruklar oluşturuyor.

Afyonkarahisar’ın meşhur köftecisi İrfan Arpaözü ile Afyonşehir gazetesi olarak röportaj gerçekleşirdik. Gazetemizden Kübra Ergün ve Buğra Avşar’a konuşan İrfan Usta, bu mesleğin babadan oğla geçtiğini, millete hizmet etme amacıyla icra edilmesi gerektiğini dile getirdi. Daha fazla uzatmadan bu mesleği meşhur köfteci İrfan Usta’dan dinleyelim:

‘KÖFTECİLİĞE 1966’DA BAŞLADIM’

“1956 doğumluyum, köfteciliğe 1966’da babamın yanında çırak olarak başladım. Köfteciliğimiz, çocuklarımla birlikte dört kuşaktır. 1942’de Uzun Çarşı’da Basın Caddesi’nin orada dedemiz köftecilik yapmaya başlamış. Sonra babam devam ettirmiş. Daha sonrasında ben ve çocuklarım sürdürdük, devam ettiriyoruz. 1942’den bu yana 80 yıldır aile olarak köfteciyiz.”

‘ÇOCUKLARIM DA KÖFTECİ OLMAYI TERCİH ETTİLER’

“Eskiden esnaflık daha çok yaygındı, ben de ilkokuldan çıkınca babamdan bu mesleği öğrenmek istedim ve devam ettim. Bazı şeyleri devletten beklememek gerekiyor. Bu meslek kendi işimiz olduğu için ben de esnaflığa yöneldim. Çocuklarımın ikisi de banka müfettişi ama ikisi de köfteci oldular, bu mesleği seçtiler. Kardeşlerim de mali müşavir ama onlar da bu mesleği yapmayı seçtiler.”

’26 YILDIR UZUN ÇARŞIDA KÖFTECİLİK YAPIYORUM’

“Esnaflık kadar iyi bir şey yoktur. Millete hizmet etmek hakka hizmet etmektir. 1942’den 1995’e kadar biz seyyardık. 1996’da Eski Belediye Başkanı Erdal Akar seyyarlığı kaldırdı. Daha sonra dükkan açarak çalışmaya başladık, şimdi de 26 yıldır Uzun Çarşı’da köftecilik yapıyorum.”

‘FARKLI UĞRAŞLARINIZ VAR MI?’

“Şu an sadece köftecilikle uğraşıyoruz. İlerleyen zamanlarda aklımızda bir düşünce var. Sucuk ekmek satışına başlamak istiyoruz. Bunu yanında sucuğun köfte şeklini de yapmayı düşünüyoruz.”

‘KÖFTENİZİN LEZZETİ NEDİR?’

“Kesilen hayvan dört parçaya bölünür. Etin nereden alındığı çok önemlidir. Bizim etimiz kaburga etidir. Kocaşaban ve Cumhuriyet Sucukları ile alışveriş yapıyoruz. Dedem zamanında buradan alışveriş yapıyormuş 80 yıldır hala buradan alışveriş yapıyoruz. Etin iyisini kullanmalıyız, midede çabuk çözünebilir olması gerekiyor. Her şeyin iyisini yapmak için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.”

‘KÖFTEMİZDE SADECE EKMEK VE TUZ VAR’

“Bu aşamada bir hayvanda dört çeşit yağ vardır. Böbrek yağı, iç yağı, taş yağı bunlar mideye iyi olmayan yağlar olarak kabul edilir. Kaburgadaki et ve yağ midede çözünebilir yağdır. Eskiden etin bütün işlemesini, her şeyini kendimiz yapardık. Babaannem, annem, eşim, ben, kardeşlerim hepimiz yapardık. 1992’den sonra makine ile yapmaya başladık. Hayvanın ne zaman kesildiğine de bağlı olarak 2 saat önce kesilen eti yapabiliriz ama 10 saat öncesinde kesilen etleri akşamdan getirip buzdolabında sabaha kadar bekletiyoruz. Sabah saatlerinde kadınlar gelir eti yayar, içine galeta unu koyar ve makineye verirlerdi. Makine iyice yoğurur kıvamına getirir. Köftemizde sadece ekmek ve tuz var baharat ve başka hiçbir şey kullanmıyoruz.”

‘EKONOMİK DURUM NASIL ETKİLEDİ?’

“Şimdi etlere 2-3 aydır 3-4 defa zamlanma oldu. Dışarıda 50-60 TL’ye yarım ekmeği veriyorlar ben burada yarım ekmeği 40 TL’ye veriyorum. Bazı bayan müşteriler geliyor ve fiyatları soruyorlar ben çekiniyorum. Bir bayan ve çocuğu bir köfte ekmek alamıyor o yüzden fiyatları uygun tutmaya çalışıyorum çünkü müşteriye olan sevgi ve saygı önemlidir.” Kübra Ergün-Buğra Avşar Özel Haber

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM