Temiz ve doğal sodyum potansiyeliyle dünyada 2’nci sırada yer alanAcıgöl, son yıllarda yaşanan kuraklık ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle can çekişiyor. Sular kıyıdan kilometrelerce içeri çekilen Acıgöl’ü besleyen yeraltı sularının araştırması yapılacak.
Tektonik kökenli bir oluşum olan Acıgöl’ü besleyen su kaynaklarının araştırılması için çalıştay düzenlendi. Son yıllarda giderek etkisini artıran kuraklık ve bilinçsiz su kullanımı sonucu gittikçe küçülen gölün 1970’li yıllarda 160 kilometrekare olan yüzey alanı, 2021 yılında 40 kilometrekarenin altına indi. Türkiye’de sodyum sülfatın yüzde 90’ının sağlandığı, Türkiye’nin tek, dünyanın ise ikinci en büyük temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzası olan Acıgöl kuraklık tehdidi ile karşı karşıya. Son yıllarda yaşanan kuraklık ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle can çekişen Acıgöl’de sular kıyıdan kilometrelerce içeri çekildi. Bir bölümü Afyonkarahisar bir bölümü ise Denizli ili sınırları içerisinde kalan Acıgöl’ü besleyen yeraltı sularının araştırması yapılacak. Göçmen kuşların uğrak noktalarından biri olan Acıgöl için revize yönetim planı toplantısı gerçekleştirildi.
ÖNEMLİ BİR CANLI KAYNAĞI
Acıgöl Sulak Alanı Revize Yönetim Planı hazırlanması ve Acıgöl Sulak Alanı hidrojeoljik yapısının modellenmesi projesi açılış çalıştayı Denizli’nin Çardak ilçesinde yapıldı.İHA’nın haberine göre, toplantıya Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Afyonkarahisar Bölge Müdür Yardımcısı Mesut Civcivoğlu ile ilgili daire amirleri sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yöre halkı katıldı. Yüzölçümü 41,5 kilometrekare olup, 20 kilometrekaresi Afyonkarahisar’a bağlı Başmakçı ve Dazkırı ilçeleri ile Denizli’nin Çardak ilçesi sınırları içerisinde kalıyor. Gölün denizden yüksekliği 842 metre. Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretiliyor. Gölün güney doğusunda bulunan Söğüt Dağı’nın eteklerinden kaynayan sular, gölü besledikleri gibi yaşam ortamları oluşturuyor. Yaz-kış flamingo sürülerinin yaşayabildiği özel bölgelerden birisi.Flamingo, angıt, kılıç, gaga, mahmuzlu kız kuşu gibi 200’e yakın kuş türünün yanı sıra endemik bitkiler ile hayvan türlerine yaşam alanı oluşturan ve yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan doğal üreme sahası Acıgöl, önemli bir kaynak oluşturuyor.
GÖL SULARI YAKLAŞIK 1 KİLOMETRE ÇEKİLDİ
Öte yandan, 2021 yılının ağustos ayında Acıgöl’de incelemelerde bulunan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölde ortalama su seviyesinin 1 metrenin altına kadar düştüğünü söyledi. Yaklaşık 25 yıldır bölgede incelemeler yapan ve Acıgöl’de her yıl biraz daha belirginleşen ürkütücü manzarayı kayıt altına alan Dr. Kesici, “Acıgöl’ün uydu fotoğrafları ise son yıllarda giderek etkisini artıran kuraklık ve bilinçsiz su kullanımının izlerini gözler önüne seriyor. Su seviyesi yarı yarıya azal göl sularının, kıyıdan yaklaşık 1 kilometre çekilmesiyle ciddi bir bölümünün de tamamen kuruduğu görülüyor” ifadesini kullanmıştı. Kübra Ergün