• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Bu şehir bir kale. Bu kaleye bir şey olmadan Türkiye Cumhuriyetine bir şey olmaz

Bu şehir bir kale. Bu kaleye bir şey olmadan Türkiye Cumhuriyetine bir şey olmaz

 

 

 

Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği (ABYD) tarafından ortaklaşa hayata geçirilen “İlçelerle Buluşma Projesi”nin ilk toplantısı Sandıklı’da düzenlendi. Sandıklı’daki tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini tek tek dinleyen Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve Vali Yardımcısı Mehmet Boztepe dile getirilen sıkıntıları, çözüm önerilerini tek tek not aldılar.

“İlçelerle Buluşma” projesi toplantısında konuşan Vali Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar’ın yüzölçümü çok büyük bir il olduğunu belirterek, “Bu şehirde yaşayan herkesin ‘Afyonkarahisarlıyım’ ruhuna sahip olması gerekiyor.  Bu şehir bir kale. Bu kaleye bir şey olmadan Türkiye Cumhuriyetine bir şey olmayacağını tekrar tekrar size gösteriyor bu şehir” dedi.Toplantıda Sandıklı’da yaşanan sorunlar ele alınarak çözüm noktasında yapılması gerekenler hakkında istişarede bulunuldu. “İlçelerle Buluşma Projesi” toplantısının moderatörlüğünü İsmail Akar yaptı. Toplantının açılış konuşmasında toplantının hedefini anlatan ABYD Başkanı Sezer Küçükkurt, “Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Yönetimimiz bu projeyi hayata geçirmeyi düşündüğünde Sayın Valimize durumu arz ettik ve himaye etmelerini talep ettik. Bizlere büyük güç ve destek vererek himaye değil bizzat işin içerisinde olacaklarını belirterek bugün burada toplanmamızı sağladılar. Afyonkarahisar en çok belde ve ilçeye sahip illerimizden bir tanesi. Bu durumun avantajları olduğu gibi zaman zaman dezavantajlara da sebep olabiliyor. Bu toplantıların amacı dezavantajları avantaja çevirmek ve merkez ile ilçelerin kaynaşmasını, aynı zamanda ilçeler, beldeler ve merkez arasındaki diyaloğun artırılmasını sağlamaktır.” dedi.

TİCARET ODASI VE TİCARET BORSASI PATATESE DESTEK BEKLİYOR

Sandıklı’daki sivil toplum temsilcileri adına ilk sözü Sandıklı Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Mustafa Özer aldı. Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Özer yaptığı konuşmada esnafın kalkınması için çiftçiliğin desteklenmesi gerektiğini ve üniversitenin güçlendirilmesinin önemini anlatarak, “Sandıklı’da ekonomi olarak son yıllarda atak yapıldı, bilhassa seracılık ve madencilik sektöründe. 1000 kişinin üzerinde seracılıkta çalışan var. Madencilikte de 20’ye yakın işletme 300’ün üzerinde çalışan var. Turizmde son dönemde sıkıntı yaşıyoruz. Tarımda, Mayıs ayındaki don olayından sonra verim düştü. Patates maliyetleri 80-90 kuruş, satış 45-50 kuruş. Çiftçi zor durumda. Biz bu konu hakkında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden(TOBB) destek istedik. 50 dolar nakliye desteği verilirse çiftçinin durumunun düzelebileceğini söylediler. Bu konuda Ticaret Bakanlığına konu arz edildi. Konunun çözümü ihracattan geçiyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİMİZ TARIMA DAYALI, PATATES DİP YAPMIŞ DURUMDA

Daha sonra söz alan Sandıklı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Şahin, patates üretimi ile ilgili görüşlerini aktararak, “Sandıklı ekonomisi tarıma dayalı. Şu anda patates dip yapmış durumda. Tarım Bakanlığımıza da ilettik, ihracat desteği verilirse tarımı kurtarırız. İç piyasa bunu tüketmiyor. Bu konuda destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

DESTEK PAKETLERİ İLE ESNAF NEFES ALDI

Sandıklı Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi BaşkanıMevlüt Özçınar, pandemi nedeniyle alışverişin durgun olduğunu ve bu durumdan da esnafın olumsuz etkilendiğini dile getirerek, “Devletimizin ve Hükümetimizin uyguladığı destek paketleri ile bir nebze olsun nefes alındı. Ancak kahveci esnafımızın, berber esnafımızın alışverişi yok. Ekonomimiz turizm ve tarıma dayalı. Bu konularla ilgileneceğinizden eminim. Mezarlıklarda yapılan düzenlemelerin yetkililerce takip edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

İHRACAT DESTEĞİ BEKLİYORUZ

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, odaya kayıtlı11 bin 500 üye olduğunu kaydederek, “7500 aktif üyemiz var. Çiftçimizin sıkıntılarına gerekli yerlere iletiyoruz. Girdi maliyetleri ağır, elektrik maliyetleri yüksek. Patatesle ilgili ihracat desteğinin verilmesini istiyoruz” dedi.İhlas Haber Ajansı Sandıklı temsilcisi gazeteci Ali Bayar da yaptığı konuşmada, yaşadığı mesleki sorunları gündeme getirerek, “Haber akışında sıkıntılarımız var. Televizyonlardaki haberlerin yüzde 80’ini ajans muhabirleri geçiyor. Kaza haberlerinde bile isim alamıyoruz. Kimse açıklama yapmak istemiyor. Motosikletlerle ilgili sıkıntılar var. 24 saat egzoz dolayısıyla gürültü kirliliği yaşanıyor. Tedbir alınmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

MERKEZ VE İLÇELERİMİZ DAHA DA KAYNAŞACAK

Sandıklılı sivil toplum kuruluşlarının sıkıntı ve taleplerini aktarmalarının ardından Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği yöneticileri de kısaca görüşlerini dile getirdiler. Aynı zamanda Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanıda olan ABYD Yönetim Kurulu Üyesi Emin Birliktir,“ Buradaki murâd, STK yöneticilerinin görüşlerini alıp Afyonkarahisar’daki tüm basın kuruluşları ile bunu siyasetçilereve kamuoyuna iletmekti. Bunun yanında ilçeler ile merkezin kaynaşmasıdır. Bunu ilk defa Sandıklı’da başlattık. İlk olmasına rağmen verimli olduğunu düşünüyorum. Bu toplantıya katılan tüm STK temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.

YAŞANAN SIKINTILAR HIZLA ÇÖZÜLECEK

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve ABYD Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Serteser de yaptığı konuşmada, “İlçeler İle Buluşma projesi, bir taraftan ilçelerimizdeki sivil toplum kuruluşlarının ve basın mensuplarının merkez ilçedeki mevkidaş ve meslektaşları ile kaynaşmasına vesile olacak; diğer taraftan yaşanan sıkıntıların Sayın Valimiz’in öncülüğünde hızla çözülmesini sağlayacaktır. Sandıklı ilçemiz, ekonomimize önemli katkılar sağlayan ilçelerimizden birisi. Termal zenginliği jeotermal seralarla buluşturan, Hüdai Kaplıcaları ile ve özel sektörün kurduğu otellerle şifa dağıtan, leblebisi ile nam salan Sandıklımız, ilimizden yapılan haşhaş ihracatında da önemli bir yer edinmiştir. Sandıklı’dan bir firmamız, tek başına 20 milyon dolar bandında haşhaş ihracatı yaparak başarısını ortaya koymuştur.  Türkiye’nin patates ihtiyacının yaklaşık beşte birini üretme kapasitesine sahip ilçemizde patates üreticilerimizin sorunları, hem yerel basında, hem de ulusal basında yer bulmuştur.” şeklinde konuştu.

SANDIKLI’NIN TANITIM EKSİKLİĞİ VAR

Megabirlik Medya Temsilcisi ve ABYD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Güzbey, Sandıklı İlçesi’ne her geldiğinde gelişim ve ilerleme gördüğünü kaydederek, “İçinde bulunduğu yerdeki değişimleri fark etmiyoruz. Sandıklı’ya her gelişimde ilerleme var. Bundaki en büyük katkı Bakanımız Veysel Bey’e aittir. Sandıklı bizim kalbimizdir. Belediye Başkanımız, seçildiğinden itibaren uyumlu bir birliktelik gösterdi. Her geçen gün yeni bir adımla ileriye taşıyor. Sandıklı’nın projelerle hibe kazanması, ciddi bir başarıdır” dedi.Kadınana Gazetesi sahibi ve ABYD Yönetim Kurulu Üyesi Canser Kuzu, “Böyle bir birliktelikte olmaktan çok mutluyum. Daha önceki yıllarda ilçemize sık aralıklarla geldim. Sayın Mustafa Çöl, önemli farklar ortaya koyarak ilçemizi güzelleştirdi. Sorunları birlik ve beraberlikle çözeceğiz. Çorbada tuzumuz olursa ne mutlu bize.” diye konuştu.

VALİLİK ÖNCÜLÜĞÜNDE TANITIM A.Ş. KURULMALI

Afyon Haber internet sitesi sahibi ve ABYD Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Elçi toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bugüne kadar bir ilk diye düşünüyorum.İlçemizdeki STK temsilcilerinin sorunlarına çare bulunması için çok önemli bir toplantıya iştirak ettik. Afyonkarahisar’ın tüm basın kuruluşları, dertlerinizi dinlemek için buraya geldi. Sayın Valimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Patates ve mermerciler olarak birlik ve beraberlik içinde depolama ve fabrikalaşma aşamasında ilerleyeceğimizi düşünüyorum. İlimizin tanıtıma ihtiyacı vardır. Sayın Valimizin öncülüğünde, büyük bir Tanıtım A.Ş. kurulmasını öneriyorum.”dedi.

SANDIKLI’NIN EN ÖNEMLİ UNSURLARIN BAŞINDA TERMAL GELİYOR

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl ise, katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Sandıklımızın dinamiklerini oluşturan en önemli unsurlardan biri termaldir. Biz Marka Kent Sandıklı çalışması ile bu konu üzerinde çalışmıştık. Sandıklı İlçemizi termal ile öne çıkaracağımızı düşündük. Teknolojik seracılık hususunda çalışma başlattık. Kültür ve Turizm Bakanlığından 40 milyon liralık bir hibeyi ilçemize kazandırmış olduk. SANJET hizmeti ile şehrimizin yüzde 80’ini ısıtmaktayız. Sandıklı kaplıcalarımızdaki sularımız 80 metreye kadar kaybolmuştu. Şimdi 40 metreye kadar su seviyesini çıkardık. 4-5 yıl sonra bu kaybın da üstesinden geleceğiz. Reenjekte projemiz ile ülkemiz ve dünyadan pek çok misafirimize örnek olduk. Sera alanımızı 1300 dekara çıkarmış olduk. Domates dışında farklı ürünler de üretilmeye başlanacaktır. 2024 hedefimiz 2 milyon metrekaredir. Jeotermal su ile birlikte, enerjinin maksimum düzeyde alınmasını sağlamaya çalışıyoruz. Organik meyve sebze kurutulmasını sağlayacağız. 30 ila 35 derece sıcak sularda balık yetiştirebilen, 6 milyon liralık bir projenin desteğini Tarım Bakanlığı’ndan sağlamış olacağız” dedi.

YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALARDA İLİMİZİN DE DESTEĞİNİ TALEP EDECEĞİZ

Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop, “İlçelerle Buluşma Projesi”ndeki ilk toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarının altını çizerek,“İlçemizde basın kuruluşlarımızla çok güzel bir diyaloğumuz var, eleştirilerinden yararlanmaya çalışıyoruz. Sandıklı ölçeğinde yapacaklarımızı yapacağız, ilimizin de desteğini talep edeceğiz. OSB 39 parsel var. 31 parsel tahsisli. Tarım makineleri, sera malzemeleri, et süt gübre, PVC gibi işletmeler mevcut. Aromatik bitkiler ve baharat üzerine çalışan bir firmayı da ilçemize getirdik Belediye Başkanımızla. Sandıklı Hükümet Konağı ve Belediye binamızın yenilenerek Sandıklı insanımıza uygun bir hale getirilmesini talep ediyoruz. Çocuk ve gençlere de hitap edecek Kültür Merkezi Kompleksinin yapılması için çalışma yapıyoruz. Ulusal düzeyde spor etkinliklerine ev sahipliği yapabilecek yeni ve modern spor salonuna ihtiyacımız olduğunu söylemek isterim. Otopark sorunu yaşayan Devlet Hastanemizin de yeni bir yere taşınması ve bölgeye de hitap etmesi başka bir sorunumuzdur. Belediye Başkanımız ile bu 4 sorun hakkında mutabık kaldık.” diye konuştu.

AFYONKARAHİSAR HERHANGİ BİR İL DEĞİL

Afyonkarahisar’ın yüzölçümü çok büyük bir kent olduğunun önemle altını çizin Vali Çiçek, “Afyonkarahisar’ın gözbebeği Sandıklı’da bir karar vermeliyiz. Biz şahsiyeti ve kimliği olan bir iliz. Afyonkarahisar herhangi bir il değil. Afyonkarahisar bizim tarihimizde, kültürümüzde, inanılmaz yeri olan, her sokağında ayrı bir gizem, ayrı bir hikâye, ayrı bir efsane olan, bizi biz yapan değerlerin tamamına sahip, koskoca bir tarihin içerisinde yer alan, mazisi geniş, medeniyetimizde olmazsa olmaz şehirlerimizden bir tanesi. 10 yıl önceki Afyonkarahisar ile şimdiki Afyon arasında çok büyük fark var. Bu şehir ciddi yatırımlar almış. Ama Afyonkarahisar’ın bu durumunun bu şehre gelindikten sonra bilinmesi beni üzüyor. Bu konuda eksiğimiz var. Zihinlerdeki bu algıyı değiştirmeliyiz. Afyonkarahisar tanıtım noktasında Türkiye’de hak ettiği yerde değil.” ifadelerini kullandı.

“AFYONKARAHİSARLIYIM” RUHUNA SAHİP OLMASI GEREKİYOR

“Biz sadece güzergâh üzerinde uğranılan bir il değiliz.” diyen Vali Çiçek, “Hala birilerinin aklında bu il geçerken uğranılacak bir il olarak görülüyorsa bu o kişilerin suçu değil bizlerin suçu. El ele vererek bu şehri marka şehir haline getireceğiz. Bunun yolu da birlik ve beraberlikten geçiyor. Vali, siyaset, bürokrasi, STK’lar, basın aynı yöne baktığında, ufak tefek kırgınlıkları aşabildiğimizde Afyonkarahisar’da inanılmaz işler başaracağız. Bu şehirde yaşayan herkesin “Afyonkarahisarlıyım” ruhuna sahip olması gerekiyor. Afyonkarahisar’da Vali olmak benim hayatımdaki en önemli gurur ve onurlardan olacak.Yer üstünde yer altındakilerle yaşayan şehir bu il.Yer altında sadece termali, mermeri yok. Şehitler diyarı bu ilde yaptığım ziyaretlerde vefası, imanı çok büyük insanlarla karşılaştım. Bu şehir bir kale. Bu kaleye bir şey olmadan Türkiye Cumhuriyetine bir şey olmayacağını tekrar tekrar size gösteriyor bu şehir ” dedi.

SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMASI PROJESİNİ ÖNEMSİYORUM

Vali Çiçek konuşmasının devamında şunları söyledi: “Turizm alanında da elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Yatırımlarımızı planlıyoruz. Turizm destinasyonunda ana merkez olacak. Bir yeri ayağa kaldıracağız sonra başka bir alanda çalışmalar yapacağız. Sonrasında da bir bütünlük sağlayacağız. Sandıklı ilçemizde Hüdai Kaplıcalarıyla ilgili Belediyemizin bir projesi var. Bu projeyi destekliyorum. Sokak sağlıklaştırması projesini önemsiyorum.  Kadın Kültür Evleri projemiz var. Bu projeyi anne akademisi gibi düşünün. Mücadele etmek istediğimiz bazı değerleri annelerimize aktarma ve sosyalleşme imkânlarını sağlamadığımız takdirde çok sıkıntı yaşayacağız. Kadın Kültür Evlerini çay, kahve içme yeri olarak değil akademik olarak kadınlarımızın eğitildiği bir yer olarak düşünüyorum. Her konuda eğitimler vermek istiyoruz. Gençlerimizle ilgili yapmak istediğimiz çalışmaları annelerimizin desteği olmadan yapamayız diye düşünüyorum.”dedi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM