YAKALAMASI BULUNAN ŞAHISLARIN ARAMIZDA SERBESTÇE DOLAŞMALARINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ
Konuşmasına 2024 yılında öne çıkan bazı hususları anlatarak başlayan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Öncelikle Sayın İçişler Bakanımızın da üzerinde hassasiyetle durduğu aranan şahısların yakalanması konusunda çok başarılı bir dönem oldu.
Geçen yıla oranla aranan şahısların yakalanmasında yüzde 33 artış sağladık ve 30 büyükşehir dışında kalan 51 il içerisinde en çok aranan şahıs yakalamasında, memnuniyetle ifade etmek isterim ki ilk sırada yer almaktayız. Çeşitli sebepler ile yakalaması bulunan şahısların aramızda serbestçe dolaşmalarına müsaade etmeyeceğimizi yıl içerisindeki açıklamalarımızda da önemle vurgulamıştım. Bu konudaki azimli çalışmalarımız önümüzdeki yılda aralıksız devam edecektir. Kişilere karşı en önemli 10 suçun olay sayısında yüzde 5 azalış sağladık, bu suçların aydınlatma oranını ise yüzde 5 arttırarak yüzde 99’a çıkmasını sağladık. Malvarlığına karşı suçlar ile ilgili olarak ise yaptığımız analizler, saha çalışmaları, teknik imkânların azami kullanılması ve buna benzer tedbirler sonucu önleyici kolluk hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması için büyük gayret sarf ettik. Bu tedbirler neticesinde olay sayısını yüzde 25 azalttık, aydınlatma oranını yüzde 20 arttırarak Yüzde 85’e çıkarttık. Olaya karışan faillerin yakalanarak adalet önüne çıkarılması için çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir. Kaçakçılık ve siber olaylarında kolluk kuvvetlerimizin planlı çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bu kapsamda yürütülen projeli çalışmalarımız neticesinde ele geçirilen malzeme miktarını üçe, yakalanan şahıs sayısını ise ikiye katladık” dedi.
Kapalı Yolların Kullanılmamasını Önemle İstirham Ediyorum
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte tüm kurum amirlerinin katılımıyla “Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri” toplantısı gerçekleştirildiğini söyleyen Vali Yiğitbaşı, “Toplantıda ilimizin geçiş bölgesi olması münasebetiyle vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerini sağlamak ve kötü hava koşullarında yolda mahsur kalmamaları adına gerekli tüm tedbirleri aldık. Malumunuz 1 Aralık 2024 tarihi itibariyle yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için “Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması” başladı. Kolluk birimlerimiz kış lastiği denetimlerine aralıksız devam etmekteler. Bu konuda vatandaşlarımızdan istirhamımız; her ne kadar hususi otomobiller için kış lastiği zorunluluğu bulunmasa da ilimizde kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle özellikle uzun yolculuklarda bu tür araçlara da kış lastiği takarak yolculuk yapmaları, müessif olayların yaşanmaması adına sürücülerin trafik işaret ve işaretçilerine uymalarıdır. İlaveten çok seyrek kullanıldığı ve alternatif güzergâhları bulunan bazı yolları kış mevsiminde valilik kararı ile ulaşıma kapatıyoruz. Bu güzergâhlar hem valiliğimiz tarafından ilan edilmiş hem de trafik levhaları ve fiziki engellerle kapatılmıştır. Alınan bu tedbirlere rağmen bazı vatandaşlarımız fiziki engelleri de kaldırıp kapalı yolu kullanmakta ısrar ederek mağduriyet yaşamaktadır. Kapalı yolların kullanılmamasını önemle istirham ediyorum” şeklinde konuştu.
Yılbaşı İçin Gerekli Tedbirler Alındı
Yaklaşan yeni yıl öncesi alınan yılbaşı tedbirlerine de dikkat çeken Vali Yiğitbaşı, “İlimiz genelinde vatandaşlarımızın yeni yıla huzur ve güven ortamı içerisinde girmelerini temin etmek, genel güvenliğin ve asayişin muhafazası ile kamu düzenini sağlamak maksadıyla gerekli tedbirler kolluk personelimiz tarafından planlanmaktadır. Yılbaşı öncesinde her yıl artan kaçak içki üretimi ve satışını engellemeye yönelik projeli çalışmalarımız olacaktır. Bu kapsamda Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ekiplerimiz tarafından iki işletmede yapılan kontrolde çok miktarda kaçak malzeme ele geçirilmiştir. Vatandaşlarımızın geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da huzur içerisinde bir yılbaşı geçirmeleri temennimizdir. Ayrıca, dolandırıcılık suçuna değinmek istiyorum. Bu suç en basit hali ile hileli davranışlarla bir kişiyi aldatmak, kendisine ya da üçüncü bir şahsa menfaat sağlamak maksadıyla yapılan kasıtlı bir eylemdir. Buradan dolandırıcılık suçunun türlerine göre farklılık gösterdiğini, ülkemiz genelinde en yaygın olarak karşılaşılan dolandırıcılık yönteminin iletişim(telefon) yoluyla yapılan dolandırıcılık olduğunu hatırlatmak isterim. Telefon yoluyla dolandırıcılık olaylarında; şüpheliler, gelişen teknolojik imkânları kullanmaktalar ve mağdurları telefon ile arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtarak gerçek dışı vaatler ile kurgu olayları inşa edip, vatandaşlarımızın duygularını istismar ederek veya vatandaşlarımızın telefon numaralarına “hediye kazandınız”, “çekiliş kazandınız” gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep ederek dolandırmaktadırlar. Altını çizerek vurgulamak isterim ki Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Telefonla sizi arayarak kendisini Polis, Savcı, Asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere inanmayalım. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyelim. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi de sakın paylaşmayalım. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde lütfen hemen 112 hattı üzerinden Emniyet ekiplerimize ulaşalım. Ben gençlerimizden de bu konuda destek bekliyorum. Büyüklerimizi bu konularda uyaralım, onlara yardımcı olalım” dedi.
Yakalama Oranlarında Yüzde 9 Artış Oldu
Bu kapsamda yürütülen operasyonlara ilişkin de bilgiler veren Vali Yiğitbaşı şunları söyledi: “İlimizde bir aileyi kendilerini Polis olarak tanıtıp, aileye adlarının FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne karıştıklarını iddia ederek, ailenin de kendilerine inanmaları neticesinde şüpheli şahısların yönlendirmesi ile toplamda 5 milyon 192 bin Türk lirası zarara uğratacak şekilde dolandıran ve almış oldukları paraları kripto borsaları ile başka hesaba havale ettikleri tespit edilen Nitelikli Dolandırıcılık olayı kapsamında ilimiz merkezli Van, Samsun ve İstanbul illerinde eş zamanlı operasyon yapılmış, yakalanan 8 şahıs tutuklanmıştır. Kamu düzeninin sağlanması için suç ve suçlularla mücadele kapsamında aranan şahısların yakalanması konusunda ise kolluk birimlerimiz kanunun tanıdığı yetki ve sorumluluk çerçevesinde sahip olduğu tüm imkânları kullanarak bu konudaki çalışmalarını kesintisiz ve özverili olarak gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda, “Dolandırıcılık” suçundan 29 yıl, “Yağma ve Çocuğun Cinsel İstismarı” suçlarından 25 yıl, “Tasarlayarak Adam Öldürme” suçundan 20 yıl, “12 Yaşını Tamamlamış Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı” suçundan 19 yıl “Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Ticareti Yapmak” suçundan 15 yıl “Uyuşturucu Madde Kullanmak, Satın Almak ve Bulundurmak” suçundan 14 yıl ve “Hırsızlık” suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan 7 şahıs olmak üzere; kolluk birimlerimizce dönem içerisinde çeşitli sebeplerle yakalaması bulunan şahıslara yönelik yapılan çalışmalarda; 10 yıl ve üzeri hapis cezası bulunan 10 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası bulunan 20 şahıs, 0-5 yıl arası hapis cezası bulunan 85 şahıs olmak üzere toplam 115 şahıs tutuklanarak cezaevlerine teslim edilmiş, 240 şahıs ise ifadesi alınarak serbest bırakılmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yakalama oranlarında yüzde 9 artış olduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.